Priznanje crnogorskom civilnom vazduhoplovstvu u Ujedinjenim Nacijama

Na tekućoj sjednici Generalne skupštine Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO), najveće vazduhoplovne institucije Ujedinjenih nacija, Crna Gora je dobila priznanje za zapažene rezultate u posvećenosti i razvoju sigurnosti vazdušnog saobraćaja.
 
Predsjednik Savjeta ICAO dr Olumuyiwa Benard Aliu uručio je Crnoj Gori u Montrealu plaketu tj. Certifikat, u kojem naglašava da ima čast da prizna napore Crne Gore za napredak ostvaren 2018. godine u rješavanju nedostataka nadzora sigurnosti vazdušnog saobraćaja, kao i za njenu aktuelnu posvećenost efektivnoj implementaciji ICAO standarda i preporučenih praksi.
 
Dragan Đurović, direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo, koji je i šef crnogorske delegacije na zasijedanju generalne Skupštine ICAO istakao je da je ova plaketa dobijena od krovne vazduhoplovne organizacije u svijetu, veliko priznanje za državu, vladu, vazduhoplovnu industriju, a posebno za Agenciju za civilno vazduhoplovstvo koja je vodila ovaj proces. "Strpljivo i sistematično smo iz godine u godinu podizali nivo bezbjednosti i sigurnosti vazdušnog saobraćaja u Crnoj Gori i usklađivali ga sa najvišim međunarodnim standardima. Ozbiljnim radom i posvećenošću dostigli smo visoki nivo implementacije sigurnosnih standarda što su nam potvrdile evropske institucije, a evo sada i ICAO ".
 
Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) je u periodu od 20. do 29. januara 2019. godine izvršila provjeru rada Agencije za civilno vazduhoplovstvo kao i procjenu cjelokupnog sistema civilnog vazduhoplovstva. Zvaničan procenat efikasnosti Crne Gore u oblasti civilnog vazduhoplovstva potvrđen od strane ICAO nakon ove provjere je 87,99 odsto, što je ogroman napredak u poređenju sa rezultatom iz 2010. godine (64,71 odsto). Ovaj rezultat predstavlja razlog za dobijanje ovog prestižnog Certifikata.

* * *

Uz prisustvo skoro 2.000 predstavnika koji zastupaju 193 države članice ICAO u periodu od 24. septembra do 04. oktobra 2019. godine u Montrealu, Kanadi održava se 40. Skupština Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO), koja se sastaje svake treće godine.
 
ICAO je specijalizovana organizacija Ujedinjenih nacija, osnovana 1944. godine, čija je uloga da kreira i modernizuje standarde i preporuke u međunarodnom vazduhoplovstvu, sa ciljem da se obezbijedi bezbjedan, efikasan i uređen razvoj vazduhoplovstva.
 
Na Skupštini ICAO Crnu Goru, predstavlja delegacija koju predvodi Dragan Đurović, direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo, a u kojoj je i Muamer Hajdarpašić, državni sekretar u ministarstvu saobraćaja i pomorstva i Marijana Vukčević, samostalni savjetnik za međunarodnu saradnju u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo.