Održani sastanci Regionalnog savjetodavnog komiteta za traganje i spašavanje u civilnom vazduhoplovstvu

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

 

Usvojeni zaključci o daljem radu

Održani sastanci Regionalnog savjetodavnog komiteta za traganje i spašavanje u civilnom vazduhoplovstvu

Podgorica - U organizaciji Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore u Podgorici su 10. i 11. maja održani sastanci Radnih grupa i Ekspertskog tima Regionalnog savjetodavnog komiteta za traganje i spašavanje u civilnom vazduhoplovstvu (RASARAC – Regional Aeronautical Search and Rescue Advisory Committee).

Na sastancima su učestvovali predstavnici RASARAC iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske i države domaćina Crne Gore, specijalni predstavnik Eurocontrol za saradnju sa RASARAC, a putem video veze uključili su se i predstavnici kiparskog centra za traganje i spašavanje i obuku u ovoj oblasti JRCC Larnaca.

Sastanku Ekspertskog tima održanom 11. maja prisustvovali su i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Ministarstva odbrane i Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, Ministarstva kapitalnih investicija, Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd, Aerodroma Crne Gore AD, Nacionalne komisije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova i Gorske Službe Spašavanja Crne Gore.

Na sastanku je otvoren veliki broj tema poput unapređenja međusobne saradnje i podrške zemalja članica, izgradnja i razvoj kapaciteta u oblasti traganja i spašavanja vazduhoplova, unapređivanje operativne prekogranične saradnje i saradnje sa organizacijama poput ICAO, Eurocontrol, COSPAS-SARSAT, kao i podrška pri implementaciji ICAO standarda, propisa i procedura u ovoj oblasti. Takođe, usvojeni su značajni zaključci o daljem radu u okviru ovog komiteta i uspostavljanju koordinacije sa drugim inostranim i međunarodnim organizacijama uključenim u oblast traganja i spašavanja.

RASARAC je uspostavljen 2016, a u njegovom radu sada već učestvuje 10 zemalja - Bosna i Hercegovina, Bugarska, Sjeverna Makedonija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Crna Gora i Češka, kao i neke krovne organizacije civilnog vazduhoplovstva poput Eurocontrol i ICAO.

Svi učesnici izrazili su zadovolјstvo organizacijom sastanka i pohvalili Agenciju za civilno vazduhoplovstvo na uloženom trudu da organizuje ovakav događaj, koji je okupio više od 35 učesnika iz Crne Gore i inostranstva. Podsjećamo da je Crna Gora u januaru preuzela predsjedavanje RASARAC-om za 2022, te da će Agencija za civilno vazduhoplovstvo biti organizator najmanje još jednog sastanka Ekspertskog tima i Upravnog odbora RASARAC.