Održana radionica „Support Compliance Monitoring System review and update“

U Agenciji za civilno vazduhoplovstvo od 19. do 23. septembra 2022. godine održana  je radionica na temu „Support Compliance Monitoring System review and update".  Ova radionica je organizovana u okviru EASA IPA 5 projekta.

Važno je istaći da je eksplicitan zahtjev EASA-e, da u okviru vazduhoplovnih vlasti bude uspostavljena posebna funkcija ili sistem za praćenje usklađenosti, koja će da prati ispunjenost relevantih zahtjeva iz pravila implementacije, kao i usklađenost i efikasnost internih procedura vazduhoplovnih vlasti.

Svrha sistema za praćenje usklađenosti  je da se detektuju eventualne neusklađenosti u radu vazduhoplovnih vlasti, koje bi mogle da imaju štetne posljedice na sigurnost i bezbjednost civilnog vazduhoplovstva Crne Gore i negativan uticaj na ugled Agencije i njenu ključnu ulogu u civilnom vazduhoplovstvu u Crnoj Gori.

Ekspert Jorge Nieto González, rukovodilac Sektora za provjeru,  iz vazduhoplovnih vlasti Španije je bio predavač na ovoj izuzetno značajnoj radionici.

 

Pored predstavnika Agencije za civilno vazduhoplovstvo na ovoj radionici su učestvovali i predstavnici vazduhoplovnih vlasti Republike Srbije i Kosova.